Kapacitásnövelés és technológia fejlesztés az OS PELSO Kft. telephelyén

Projektösszefoglaló


Projektgazda: OS Pelso Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: "Kapacitásnövelés és technológia fejlesztés az OS PELSO Kft. telephelyén"

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.16-22-2023-01297

Támogatás összege: 66,99 millió forint

Támogatás intenzitása: 70 %

Projekt befejezésének dátuma: 2023.04.11. 


Az OS Pelso Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a GINOP-1.2.16-22-2023-01297 azonosítószámú projekt megvalósításához 67 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A projekt keretében a Somogy vármegyei Balatonlellén található komposztáló üzem fejlesztése valósul meg, melynek eredményeképpen a telep kapacitása mintegy 66 százalékkal növekszik. Az itt gyártott komposzt hazai mezőgazdasági termelők számára kerül értékesítésre.


A projekt szakmai tartalma:

  • Információs technológia-fejlesztés

  • Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése

  • Képzések megvalósítása

  • Tanácsadás

  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, melyek célja a gazdasági-termelési folyamatok és az üzemen belüli építmények energiaigényének fedezése megújuló energia előállításával - Eszköz beszerzés

  • Infrastrukturális és ingatlan beruházás

Az OS Pelso Kft. komposzt- és talajerőpótló termékcsaládja a konvencionális szántóföldi- és a talajmegújító gazdálkodásban egyaránt alkalmazható, de emelett az előállított termékeket kertészetek, dísznövénytermesztők és gyümölcstermelők is előszerettel használják. A piacon tapasztalható szerves bázisú talajtermékenységet növelő anyagokra a kereslet folyamatosan növekszik, mivel ezen készítmények számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a műtrágyákkal szemben. A fejlesztés célja a növekvő mennyiségi igények kiszolgálása, valamint a komposzt minőségének további javítása.

A projekt eszközbeszerzést, infrastrukturális beruházást, tanácsadási és képzési szolgáltatást tartalmaz. Fentieken túl az üzem energiaigényének kielégítésére egy napelemes rendszer telepítése is megvalósul a pályázat keretében.

A projekt azonosító száma GINOP-1.2.16-22-2023-01297, címe: "Kapacitásnövelés és technológia fejlesztés az OS PELSO Kft. telephelyén". A projekt összköltsége 95,7 millió Ft, melyből 66,99 millió Ft támogatás, és 25,01 millió Ft saját forrás. Projekt befejezésének dátuma: 2023.04.11.   A fejlesztés az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


A projektről megjelent sajtóvideó: 


Sajtóközlemény


Kapacitásnövelés és technológia fejlesztés az OS PELSO Kft. telephelyén

2023.06.12.

Az OS Pelso Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a GINOP-1.2.16-22-2023-01297 azonosítószámú projekt megvalósításához 66,99 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert el és valósított meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A projekt keretében a Somogy vármegyei Balatonlellén található komposztáló üzem fejlesztése valósult meg, melynek eredményeképpen a telep kapacitása mintegy 66 százalékkal növekszik. Az itt gyártott komposzt hazai mezőgazdasági termelők számára kerül értékesítésre.

A 2000-ben alapított OS Pelso Kft. évek óta speciális, innovatív eljárások alkalmazásával, zöldhulladék és szennyvíziszap felhasználásával állít elő különböző tápértékű komposzt- és talajerőpótló készítményeket a balatonlellei telepén. A vállalat, mely folyamatosan fejleszti termékeit és termelési folyamatait, jelenleg mintegy 13.000 tonna/év kapacitásával Magyarország egyik legnagyobb komposzt-előállítója.

Az OS Pelso Kft. komposzt- és talajerőpótló termékcsaládja a konvencionális szántóföldi- és a talajmegújító gazdálkodásban egyaránt alkalmazható, de emellett az előállított termékeket kertészetek, dísznövénytermesztők és gyümölcstermelők is előszeretettel használják. A piacon tapasztalható szerves bázisú talajtermékenységet növelő anyagokra a kereslet folyamatosan növekszik, mivel ezen készítmények számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a műtrágyákkal szemben. A fejlesztés célja a növekvő mennyiségi igények kiszolgálása, valamint a komposzt minőségének további javítása.

A projekt eszközbeszerzést, infrastrukturális beruházást, tanácsadási és képzési szolgáltatást tartalmazott. Fentieken túl az üzem energiaigényének kielégítésére egy napelemes rendszer telepítése is megvalósult a pályázat keretében.

A projekt azonosító száma GINOP-1.2.16-22-2023-01297, címe: "Kapacitásnövelés és technológia fejlesztés az OS PELSO Kft. telephelyén". A projekt összköltsége 95,7 millió Ft, melyből 66,99 millió Ft támogatás, és 25,01 millió Ft saját forrás. A projekt befejeződött 2023.04.11-én. A fejlesztés az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


További információ kérhető:

Nyúl Gyula Tamás

Ügyvezető

T: +36 701 10 31

gyula.nyul@os-pelso.hu